Exportera och dela med dig

Exportera grafikfältet som bild

Image

Det enklaste sättet att lägga in bilder i text-dokument är att kopiera datorskärmen genom att använda exempelvis print-screen-knappen. För att kopiera en del av skärmen finns det olika verktyg; använd Skärmklippverktyget om du kör Windows 7, tryck Cmd +Shift+4 om du kör Mac, och använd Applications->Accessories->Take Screenshot om du kör Ubuntu.

Man kan också exportera ritområdet som bild till urklipp under Arkiv-menyn, klistra sedan in den i ett dokument och skala om bilden efteråt.

Välj Arkiv->Exportera->Grafikfältet som bild för att spara bilden i en fil eller till Urklipp. Man kan skala om bilden och ändra upplösningen.

Zoomningsbara bilder

Extremt regelbundna bilder som matematiska grafer, ser sällan bra ut om man zoomar in. Om man använder ett presentationsprogram som Prezi, ser png-bilder inte bra ut, inte ens om man gör dem stora och använder hög upplösning. Om man inte har behov av transparent bakgrund och om man kan stå ut med A4-format, så är det bästa formatet pdf. Detta är en Prezi som demonstrerar skillnaden mellan png och pdf, skillnaden är mer slående om man använder grafer.

Image Image Image

pdf-formatet är egentligen inte ett skalningsbart format. Om man behöver ett riktigt skalningsbart format, så skall man exportera till svg. Bakgrunden till detta stycke är en svg-fil gjord i GeoGebra, det är samma bild som småbilderna ovan. Skillnaden mellan vanliga bilder och svg-bilder syns om man zoomar in i webbläsaren. Bilder i svg-format används framförallt på webben, de flesta vanliga datorprogram kan inte hantera svg.

Använd GeoGebras media-filer

Då man gör instruktioner till elever, vill man ibland referera till de knappar och verktyg som finns i GeoGebra. Alla ikoner som används av GeoGebra finns som nedladdningsbara filer. Man hittar ikoner för knappar på sidan http://wiki.geogebra.org/en/Category:Buttons, och ikoner för verktyg på sidan http://wiki.geogebra.org/en/Category:Tools_Icons.

"You are what you share"

I GeoGebra 4 kan man lägga ut sina arbetsblad på GeoGebraTube. Välj Arkiv->Exportera! Man måste antingen registrera sig som GeoGebra användare, eller använda ett befintligt Google, Facebook eller OpenId konto. Då man laddat upp en fil, kan man skriva text som skall visas ovanför eller nedanför appleten; man kan även ge en beskrivning till andra lärare, lägga till taggar m.m. Om man gör flera arbetsblad med ett gemensamt tema, kan man samla dem i en GeoGebra-bok. Man kan också ange url-adresser till webbsidor med GeoGebra-material. Man sprider sitt arbete genom att antingen länka till GeoGebra-profilen, som den här; eller genom att länka till en bok, som MalinC's GeoGebra-book. Besökare kommer både kunna se arbetsbladet på webben och ladda ner själva GeoGebra-filen.

referenser:

"You are what you share" från We Think av Charles Leadbeater

by Malin Christersson under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Sweden License

www.malinc.se